De laatste Tweets:
    Loading...
Tweet! Vindt ik leuk op facebook! Share op Linkedin

Texas Longhorn vlees is nieuw in Nederland!

Diepenhoek Texas longhorns is het eerste bedrijf in Nederland  dat Texas Longhorn runderen fokt. Onze missie is om de dieren op een natuurlijke en diervriendelijke manier te houden.

De oorsprong van de Texas Longhorns ligt in Spanje en Portugal. Columbus koos in 1492 de meest zelfredzame runderen uit om mee te nemen naar de nieuwe wereld die we nu Amerika noemen. Het rund heeft zich volledig aangepast aan de natuur en daardoor een aantal kenmerkende eigenschappen ontwikkeld. Om zichzelf en het kalf te verdedigen tegen andere dieren heeft de Texas Longhorn extreem grote hoorns gekregen. Andere kenmerken die het Texas longhorn rund bezit zijn, een lange levensduur, hoge vruchtbaarheid en zeer groot afkalfgemak. In hun nieuwe gebied was niet altijd voldoende voedsel beschikbaar. Hierdoor hebben ze het vermogen ontwikkeld om sober en moeilijk voedsel te verteren. Daarmee onderscheiden ze zich van gedomesticeerde runder rassen.

Met deze ontwikkelde kenmerken is het Texas Lonhorn rund ideaal in te zetten voor begrazing van natuurgebieden.  Ze eten niet alleen gras maar ook moeilijke vegetatie en zelfs distels. Hiermee bevorderen deze dieren de gewenste variatie in de biodiversiteit.  Klik op deze link  voor een film over onze Texas Longhorns die in  een natuurgebied grazen.

Het grootste gedeelte van het jaar lopen de beesten in dit natuurgebied of in de weide bij onze Longhorn Ranch. Ze kunnen heel goed tegen kou en warmte. In de winter bieden we de beesten een beschutte plek. In het voorjaar worden de kalfjes geboren en drinken ze een half jaar bij de moeder in de wei.  De runderen eten  alleen maar gras en kruidenrijk ruwvoer. Dit gras wordt natuurlijk door de Texas Longhorns zelf bemest dus zonder kunstmest. Deze manier van vee houden resulteert in het zogenaamde: Grass Fed beef.

Het vlees wat we aanbieden is Diepenhoek Texas Lonhorn vlees van de os. Ossenvlees heeft een hoger vetpercentage, een betere marmering en is malser dan stierenvlees. Een slachtrijpe os is  ongeveer twee tot twee en een half jaar oud, met een geschat gewicht van 250 tot 300 kg. Omdat de dieren de tijd krijgen om te groeien kunnen we hun vlees plaatsen onder het kenmerk SLOW FOOD.

Het vlees van het Texas Longhorn rund heeft bepaalde karakteristieke eigenschappen waardoor het te onderscheiden is van ander rundvlees. Zo bevat het Texas Longhorn rundvlees meer gewenste vetzuren (enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren), bevat het vlees minder vet, is het vlees mooi gemarmerd, is het vet anders verdeeld en beter van kwaliteit. (Longhorn Data, 1987; Poly, 1987).

 

Zoals te zien in onderstaande tabel bevat het Texas Longhorn rundvlees in vergelijking met andere vleessoorten weinig calorieën, vet en cholesterol. Daarom wordt Texas Longhorn vlees ook wel Lean Beef genoemd.

 

Tabel : Voedingswaarden van verschillende vleessoorten per 3.5 ounce.

 

Calorieën (kcal)

Eiwitten (g)

Vet (g)

Cholesterol (mg)

Gehakt

289

24.1

20.7

90.0

Mager gehakt

272

24.7

18.5

87.7

Gestoofd rundvlees

210

33.0

7.6

101.0

Kogelbiefstuk

180

31.7

4.9

84.6

Kipfilet

173

30.9

4.5

85.7

Kippenpoot/-dij

205

27.4

9.7

93.8

Varkenslende/hamlappen

190

28.6

9.8

79.6

Varkenskarbonades

202

30.2

8.1

82.7

Lamsbout

191

28.3

7.7

89.7

Lamskotelet

216

30.0

9.7

95.8

Kalkoen

170

29.3

5.0

76.6

Wildbraad

207

33.5

6.4

87.5

Texas Longhorn (grass-fed)

140

25.5

3.7

61.5

(Longhorn Data, 1987)

 

De smaak van Texas Longhorn vlees wordt gekenmerkt als enigszins ”Wildachtig”. Ondanks dat het vlees gezond is en minder verzadigd vet en cholesterol bevat, komt het door de bijzondere structuur,  en met de juiste bereidingswijze sterk overeen met typisch grain-fed rundvlees. Door het lage vet gehalte is het van belang om het vlees op lagere temperaturen en langzamer te garen dan gangbaar rundvlees.  Klik hier voor een filmpje van een Amerikaanse Texas Longhorn Ranch, en hun ervaringen met het Texas Longhorn vlees.

Terug naar boven.