De laatste Tweets:
    Loading...
Tweet! Vindt ik leuk op facebook! Share op Linkedin

Hoornvorm

Als fokker en liefhebber moeten we natuurlijk weten hoe de ideale hoorns eruit moeten zien. We maken hier onderscheid tussen de koeien en de stieren.De gegevens zijn afkomstig van ILTA zoals ze gebruikt worden voor het jureren op de shows.

Hoorngroei van koeien.

De hoorns moeten breed en “twisted" zijn. Dit betekend dat ze naar buiten gericht staan en mooi gedraaid naar boven wijzen. De “ Tip to Tip " moet minimaal 40 inch ( = 100 cm)zijn op volwassen leeftijd. Ze moeten evenwijdig aan elkaar zijn.
 

Schedel met perfecte twist Schedel met onregelmatige twist
perfect fout


Hoorngroei van stieren.

De hoorns horen zijwaarts te groeien met een minimale Tip to Tip van 46 inch ( = 117 cm)op volwassen leeftijd. De hoorns staan aan de uiteinden een klein beetje naar voren. De omtrek aan de basis( poll sectie  )moet minimaal 12 inch( = 30 cm) zijn. Dit is de breedte van de schedel tussen de hoorns. De omtrek op het dikste gedeelte van de hoorn ( horn base ) moet ook voldoende van omvang zijn. Te dunne hoorns zijn ongewenst.


Schedel met perfecte hoorngroei 57 T2T Schedel met ongewenste hoorns
perfect fout


A = Poll sectie B = Tip to Tip
fout

fout
Photo from an original cabinet card picture, taken in Texas about 1899.
 

Champion is de Texas Longhorn waarover in de geschiedenis het meeste is geschreven . Zijn foto prijkte op duizenden ansichtkaarten. De hoorns van Champion waren 9 feet en 6 inches ( ongeveer 2 m )lang. En dat in het jaar 1899 !!! ruim 100 jaar geleden.

Terug naar boven.