De geboorte van een kalf

De Texas Longhorns kunnen wel 20 of 30 jaar oud worden. De meeste koeien hebben dan minimaal 20 kalveren gekregen. Het ras is zeer vruchtbaar. Binnen het jaar krijgen ze weer een kalfje. De koeien hebben een breed bekken. 99.7 % van de kalveren wordt geboren zonder dat er hulp geboden moet worden.
 

Kalfjes

De kalfjes wegen bij de geboorte tussen de 20 en 30 kg. De kalveren zijn al direct vitaal en levendig na de geboorte.
 

Senators Choice heeft het al dertien keer meegemaakt.. 6:46 uur

Instinctief gaat ze naar haar pasgeboren kalf en verwijdert met haar tong het vruchtvlies. Ze likt haar kalf mooi schoon. 6:49 uur

23 Minuten na aanvang van de geboorte drinkt het kalfje al bij de moeder. 7:06 uur.

 

Als de kalfjes 6 weken oud zijn beginnen hun hoorntjes te groeien met ongeveer 2.5 cm tot 3 cm per maand.Kalveren die bij de moeder lopen kunnen wel tot 6 maanden melk bij de koe drinken. Kalfjes die apart van de moeder gehuisvest zijn krijgen opgeloste melkpoeder in warm water te drinken. Dit is een zeer goed uitgebalanceerde voeding en een prima vervanging voor verse koemelk. Als de kalfjes een maand oud zijn beginnen ze al vast voedsel op te nemen, zoals hooi , luzerne of brokjes. Na 10 weken gaan ze geleidelijk aan over op vast voedsel. De kleine kalfjes nemen heel snel toe in gewicht. Als ze goed gevoerd worden ontwikkelen ze zich tot sterk en gezond jongvee.

Terug naar boven.